Historik

Historien om Rammefors Konditori & Café

1950

Rammefors grundades av Arvid Rammefors, som hade jobbat hos Molanders Konditori. Han öppnade Rammefors Konditori i lokaler ritade av arkitekt E. Merten den 10/11 1950. All inredning såsom väggpaneler, stolar, bord i cafét är kvar i original, även butiksinredningen i affären har bevarats. Arvid Rammefors drev företaget fram tom 31/12 1967.

 1968

1/1 1968 öppnades Rammefors Konditori & Café av Jan GW Norén som utbildats på Wahlströms & Spencers Konditori och Konditorifackskolan i Uppsala. Företaget drivs som ett familjeföretag, där allt tillverkas med kärlek och omtanke om kunden,  personlig service, och med bästa tänkbara råvaror.

Sverigebakelsen

1983 utlystes en tävling om Sverigebakelsen som skulle introduceras på Sveriges Nationaldag 1984 och bli ett återkommande inslag i svensk konditorinäring. Jan tävlade med sin bakelse Snövit, och hans hustru Christina med Päronbakelsen, båda kom till den stora finalen i Stockholm, och i juryn satt experter ur branschen m.m. Efter en trevlig dag
i Stockholm i glada kollegers sällskap med tävlande & bakande, avslutades dagen med en god middag.

Väl hemkommen till Borås ringde telefonen och där meddelades att Jan GW Norén var skapare av Sverigebakelsen…

Åren har rullat på och dagligen tillverkas Sverigebakelsen och Päronbakelsen och även Sverigetårtor som har blivit en
klassiker jämte alla Princesstårtor, gräddtårtor mm.

2007

Den 1:a januari 2007 tog Daniel Gustafsson över Rammefors Konditori & Café efter att Jan Norén efter en tids överväganden beslutat sig för att sälja. Daniel är utbildad på gamla Yrkesgymnasiet Almås i Borås samt på Ester
Mosesson´s Yrkesskola i Göteborg. Efter ett antal anställningar och inhopp på några av stáns bagerier, ett par sabbatsår och några års ’fuskande’ i kök (varav 2 i London som Kock & Dessertkock) kom möjligheten att ta över ett av de mest gedigna konditorierna i Borås.

2012 

Den 1:a januari 2012 togs Rammefors Konditori och Café över av de två anställda Emma Fahlander och Emma Jakobsson.
Konditorn Emma Fahlander har jobbat på Rammefors som konditor sedan 2001. Emma F praktiserade även på Rammefors
under gymnasietiden på Almåsskolans Livsmedelsprogram med inriktning på bageri och konditori.

Därefter flyttade Emma F till Göteborg för att gå utbildningen Diplomerad Konditor på Burgårdens utbildningscentrum där hon
också avlade ett godkänt gesällprov. Efter avslutad utbildning jobbade hon bla annat på And the Bakery i Göteborg tills hon av dåvarande ägaren Jan GW Norén övertalades att flytta tillbaka till Borås. Emma F har också varit i final i SM-unga bagare
2001 där hon kom på 4:e plats.

Bagaren Emma Jakobsson praktiserade även hon på Rammefors under sin gymnasietid på Almåsskolans Livsmedelsprogram med inriktning på bageri och konditori.

Direkt efter avslutad utbildning 2008 började Emma J jobba på Rammefors och har därefter lärts upp av Daniel Gustavsson
till att bli en fullfjädrad bagare.

Emma & Emmas gedigna erfarenhet av Rammefors borgar för att företaget skall fortsätta drivas i samma anda, med kvalité,
omtanke för kunden och personlig service precis som tidigare.